Om Tilos

Tilos är en liten grekisk ö och kommun som ligger i Egeiska havet. Ön tillhör Dodekanesernas grupp av öar, och ligger halvvägs mellan Kos och Rhodos. Här bor ett par tusen getter och 533 invånare, enligt siffror från 2001. På lugna Tilos började turister dyka upp först i slutet av 80-talet och ön är en av Greklands öar dit massturismen ännu inte kommit.

Tilos är omgivet av imponerande berg, klippor och branta kuster, stränder med glasklart vatten och grottor. Medeltida slott, ett bysantinskt kloster, många små kyrkor och en by som är ett uttalat kulturminnesmärke. Tilos invånare är vänliga och gästfria. Här finns en grotta full av paleontologiska upptäckter – The Charkadio Cave. Tilos naturliga skönhet är unik, med mer än hundra fågelarter, hundratals vilda blommor och örter och sexton olika typer av ekologiskt balanserade livsmiljöer.

Ottomanska styret varade till 1912, då ön avträddes till Italien. År 1943 invaderades Tilos av tyska trupper och först 1948 förenades Tilos med Grekland, liksom alla andra öar inom Dodekaneserna. Sedan 1948 har befolkningen på ön sjunkit snabbt då många Tilosbor emigrerade till USA eller Australien.

I juni 2008 genomförde Anastassios Aliferis, den socialistiska borgmästaren på ön det första samkönade äktenskapet i Grekland, med hänvisning till ett kryphål i lagen och försvarar sig nu mot påståenden om rättsstridighet enligt en grekisk åklagare.

Tilos lugn, naturlig skönhet och landskap, natur och rena stränder, pittoreska byar och viktiga kulturella inslag kommer att få dig att aldrig vilja lämna denna plats, se hur du kan resa hit i sommar.